- Jamie Nee

Overzicht
17-05-2021

Het is een een gedoe zo'n houten wormenhotel regelen waarom zou je? Je kunt er makkelijk eentje maken van emmers of plastic stapeldozen. Of je besteld er 1 kant en klaar.

GEEN KRAANTJE PAPI
"Er zijn prachtige wormentorens online en offline te koop met 5 (!!!) verdiepingen en een mooie kraan erop! 
Waar is trouwens de kraan op dat wormenparadijs van jouw Jamie?"

Het antwoord is simpel een kraantje is niet nodig op een wormenhotel wat in balans is. Overtollig vocht is een slecht teken.

Composteren is een AEROOB proces, een proces wat op zuurstof draait. "Worms are strictly aerobes" daarom komen ze ook naar boven als het regent, anders verzuipen ze. Ook de rest van het ecosysteem waar de plant van profiteert is aeroob, dus ook het ecosysteem in je wormenbak. 

Het wormensap wat je uit je kraantje tapt is water met stoffen waarvan je niet zo goed weet wat het precies is. Wat je wel weet is dat organismen die bij planten en ook mensen ziektes veroorzaken vaak ANAEROOB, een proces zonder zuurstof. Hier chillen E-coli en Salmonella. Deze kunnen zich schuilhouden in het wormensap wat je aftapt dus dit wil je gewoon niet over je planten heen gooien. 

PLASTIC WORLD
Plastic maakt het leven makkelijk, fijn en schoon. Onze plastic cultuur is aardig uit de hand gelopen maar hier heb ik laatst een bepaalde logica achter ontdekt. We zijn op een bepaalde manier afhankelijk zijn gemaakt van plastic. Ons lichaam kan niet meer tegen een stootje omdat alles is steriel gemaakt is. 

Dit komt door de zogenaamde 'Germ Theory': alle bacteriën zijn potentieel ziektekiemen dus moeten we de compleet verdelgen. De Germ Theory heeft zeker een voordeel in bijvoorbeeld ziekenhuizen en was revolutionair in de tijd dat het voor het eerst in de praktijk werd gebracht. Dokters waste waste daarvoor nooit hun handen. Sterker, dokters pronkte met hun bebloede handen en schorten die in de loop van de dag steeds viezer werden. 

De niet biologische groente in de supermarkt zijn steriel gekweekt, ze worden gekweekt zonder afweersysteem, zonder microbioom. Zonder macro- en microbondgenoten. Daarom hebben ze allemaal een plestikje nodig, ze kunnen zichzelf niet beschermen.

DE WIJSHEID VAN DE BOOM
Hout is een vezel, het is een weefsel het heeft ooit gestroomd en geleefd. Die wijsheid zit nogsteeds opgeslagen in het hout.
Hout kan ademen, het kan vocht opnemen en weer afstaan aan het ecosysteem van je wormenhotel. 
- Overtollig vocht wordt opgenomen in het hout.
- Extreem veel vocht kan weg omdat het hout het toelaat om vocht via de nerven te laten verdampen.
- Als er te weinig vocht in je bak is trekken de wormen naar de vochtigste plek toe vaak aan de randen van de bak waar het vocht opgeslagen ligt in het hout. 
- Houd je bak in de gaten in de zomer, ga uitdroging tegen, sprenkel of vernevel wat water boven in je bak, niet gieten.

DE KWETSBARE
Het ecosysteem huisdier in het wormenparadijs komt geen adem tekort door kieren die in een houten wormenbak zitten en de gaten die je er makkelijk bij kan boren als dat nodig is, zonder kleine plastic deeltjes die vrijkomen als je dat bij een plastic wormenbak doet.
Door de verkregen balans in je ecosysteem is er ruimte voor de meeste kwetsbare bondgenoot: de schimmel. Bovenstaande foto is een Tetraprgos nigripes of Blackfoot parachute mushroom te zien aan de onderkant van mijn Wormenbak. Paddenstoelen die vruchtlichamen vormen (Basidiomycetes) vormen altijd allianties met levende plantwortels.
Microscopische hyfe of zwamdraad die uit een spore groeit gefotografeerd uit mijn eigen gekweekte wormencompost. Dit heb ik voor elkaar gekregen door elke keer 20% houtsnippers te vermengen door het GFT mengsel die ik in de wormenparadijs gooi.

DAAROM, EEN HOUTEN WORMENHOTEL, WORMENBAK, WORMENTOREN, WORMENPARADIJS!