- Jamie Nee

Overzicht
29-11-2021
ADEMHALING
Vocht is een belangrijke parameter want wormen houden van een lekker lubriek klimaat. Je kunt je voorstellen dat ze het fijn vinden om een flink te glijden en te glibberen met elkaar. Maar niet alleen om te glijden want het dunne laagje mucus zorgt er ook voor dat de worm kan ademen. 
Compost heeft over het algemeen 60% vochtigheid nodig dit betekent dat als je erin knijpt dat er dan precies 1 druppel ontstaat. Kijk wel uit voor de wormen!!

BALANS
Voor een perfecte balans heb je voldoende bruin materiaal nodig dus, materiaal wat langzaam verteert:

Houtsnippers / Stro / Karton

Dit zorgt voor structuur in je compost en daardoor lucht. Ook vinden de schimmels deze materialen fijn en vormen ze de zogenaamde 'aggregaten'.
materiaal wat aan elkaar plakt en holtes vormt. Door structuur creëer je een zuurstofrijke omgeving, de omgeving is AEROOB   <3

Het hout van het Wormenparadijs zal ook af en toe wat overtollig vocht opnemen, dit werkt dus als een soort vocht buffer!

TE NAT
Als het te nat wordt wordt zuurstof schaars en kunnen je wormen stikken. Er komen ander soort beestjes, bijvoorbeeld het wimperdiertje (cilliaten) en de rotiferen. Deze kun je onder de microscoop herkennen en als je die ziet dan weet je dat je bacterien ook vaak van andere aard zijn. Er is meer kans op een groot aantal ziektekiemen die je niet bij je plant wilt doen. Deze ziektekiemen sijpelen ook door naar je vocht als je een plastik bak met kraantje hebt. In de wormenthee zitten per difinitie geen aerobe organismen dus zou ik deze sowieso niet gebruiken.


TE DROOG
Bij een te droge massa stikken de wormen ook want dan kunnen ze dus niet goed ademen. Ze zullen op zoek gaan naar een ander oord ongeacht of ze die vinden. Dus dan kruipen ze bijvoorbeeld tegen de muur of drogen ze verder uit op je tapijt. Als ze dicht bij een tuin staan zullen ze die vinden en daar verder overleven. 
Punt is dat je gewoon goed moet controleren of ze lekker kunnen glijden daarbinnen en zo niet dan gieter je er even wat water doorheen :)

In de zomer kun je de massa ook direct een beetje afkoelen met koud water, in de winter kun je ze een beetje warm water geven!