- Jamie Nee

Overzicht
15-02-2021

Biodiversiteit is het nieuwe buzzzzz-woord en we willen dat de buurt waar we in wonen langzaamaan steeds groener en bewuster wordt.  Leven mèt de natuur ofwel 'Natuur-inclusief leven' is een belangrijke uitdaging voor de toekomst. Dit is natuurlijk een opgave voor overheden niet geheel aan ons burgers maar we kunnen wel een steentje bijdragen en laten zien dat we in dit concept geloven. Wormen kunnen ons helpen in het verwerken van ons organisch afval en helpen een extra stap te zetten in bewust leven als onderdeel van een voedselweb.

Ik woon in Utrecht Oost waar ook de beroemde architect Gerrit Rietveld woonde. Zijn levenswerk waar hij later in woonde staat hier in mijn straat; het Rietveld-Schröderhuis. 
De kunsten staan in deze tijd voor een andere uitdaging als Gerrit toen stond. De liberale samenleving heeft van ons individuen gemaakt en het collectief is zoek. Dit functionele object brengt mensen bij elkaar, heeft een natuur-positieve impact en kaart een existentiële vraag in ons paradigma aan.  
Dit object moet een 'wormenhotel', 'wormenbak' of hoe ik het het liefste noem 'wormenparadijs' gaan worden voor de buurt. Door het uiterlijk wat duidelijk geïnspireerd is op de architectuur van Rietveld zal het in de straat rijmen met het werk van de voormalige buurtbewoner. Het idee en de funxie zal duidelijk worden door toevoeging van tijd en liefde. Mensen van de buurt zullen ontmoeten en worden geïnspireerd en hopelijk ook de hele stad.