- Jamie Nee

Overzicht
16-03-2021

Ik ben ECHT dol op zwammen. Ik wil ze leren kennen en ik wil met ze samenwonen. En opeten natuurlijk.
Aangezien ik gek ben op kweken in het algemeen ben ik een aantal experimenten begonnen met verschillende zwammen op verschillende stammen. Dit is 1 van die experimenten vastgelegd en hopelijk helpt het als gidsend document voor andere paddenstoelen minaars. Deze techniek heet enten of inoculeren trouwens. 
Goede houtsoorten om op te kweken zijn: Eik, Beuk, Els, Wilg, Acacia, Es, Kastanje, Berk, Esdoorn, Iep, Linde, Larix. (een van de enige naaldhout uitzonderingen).

STAP 1 
- Eerst ga je op zoek naar geschikte stammen. Eind van de winter wordt er veel gekapt en kun je vers kaphout soms langs de weg zien liggen. Ik heb een flinke bos elzenhout gevonden op een mooie winterdag. 

- Het aller ideaalste moment om te enten is ergens in april want dan hoef je het hout niet zo lang meer binnen te bewaren tegen de kou. Rond 15 mei vriest het niet meer s'nachts dus dan kun je de stammen met de baby-zwamvlok naar buiten doen.

STAP 2 
Als je stammen hebt van 10-20 cm in diameter en ongeveer 40 tot 80 cm lang dan laat je ze een maand besterven.
Er zitten nog antilichamen in de boom die de schimmel tegenwerken dus die laat je even uitrazen. Een maand wachten is niet erg want dan kun je rustig je zwamvlok (mycelium) bestellen. Bij de kweker duurt dat ook ongeveer een maand.

STAP 3
- Pak een staalborstel en iets waar je mee kunt krabben en ontdoe de stam van mos of aarde.

Andere organismen kunnen je proces gaan beïnvloeden, minimaliseer de kans dat het mis gaat! 


STAP 4

- Leg de stammen 1 tot 3 dagen in bad zoals op de foto. Dan kunnen de vezels weer vullen met vocht, dat vind de zwam wel wat.

Heb je geen bad? Vul een emmer en zet de stam(men) er rechtop in. Keer de stam elke dag even om. Dat heb ik ook gedaan, ik had wel een bad maar zoals je ziet had ik heel veel stammen.

STAP 5
- Pak je deuvels! Ja en ik trek voor de zekerheid handschoentjes aan, ik zie veel lui dit niet doen maar was dan wel goed je handen.
Ik heb deuvels besteld die helemaal zijn geïnfecteerd met zwamvlok van de Pleurotus Ostreatus maar meestal zeg je gewoon mycelium van de Grijze Oesterzwam. Oja deuvels daar werken timmerlui mee om houtverbindingen te maken.

STAP 6
- Je begint me gaten boren, meestal zijn de deuvels 9mm. Maar als het mycelium al wat groter is gebruik ik een 10mm boorbit. 
Plak een teepje precies op de afstand van je boor zodat je zo diep gaat als dat de deuvel lang is.
- Boor de gaten ongeveer 10 cm uit elkaar. Boor in een ruit patroon met iedere rechte baan een kleine verspringing.
- Boor een ring van gaten van 5-8cm uitelkaar op 1 cm uit de kopse kanten van de stam. Zo zorg je voor een snelle kolonisatie van de zwam op de punten waar het meeste kans op infectie bestaat, de uiteinden

STAP 7
- Zet alvast je bakje met kaaswas in een pannetje met water op het vuur, zorg ook dat je een setup met een gaspitje bij je in de buurt hebt want de kaaswas stolt vrij snel dus je mot t af en toe weer even opwarmen.
- Hamer je stammen vol met deuvels! 

STAP 8
- Smeer de deuvels mooi af met de was. Met je mooie kop.

STAP 8
Als het nog vriest s'nachts bewaar de stammen dan binnen tot 15 mei. Doe ze iedere maand 24 uur in bad! Kan ook weer met die emmer en dan de stam om de 12 uur omdraaien zodat ze zich lekker volzuigen met vocht. 
- Stammen met een kleine diameter of korte stammen moet je wat vaker dompelen, bijvoorbeeld om de 2 weken, ze mogen niet uitdrogen want dan gaat de zwamvlok dood... 


Groeten!!
Jamie 'Padden' Stulen