- Jamie Nee

Overzicht
18-02-2021

Leuk dat je er bent en dat je overweegt een wormenhotel te bouwen.  Volg mijn designstappen en bouw je een eigen wormenhotel, ook wel bekend als wormentoren, maar ik prefereer wormenparadijs. Dit ontwerp is gebaseerd op het torenmodel (verticaal) en het ontwerp is geheel gratis en mag nagemaakt worden te maken te klussen. Massaproduceren mag maar dan wel van materialen van circulaire aard AUB , dit bouwpakket mag gecommercialiseerd worden en is geheel rechtenvrij. Naar mij verwijzen mag in dat geval ook

STAP 0 : BENODIGDHEDEN


- Flink wat planken Underlayment (18mm) Of andere planken natuurlijk.
- Simpele rachels 
- Schroeven 40x3.5 (ik raad TORX aan)
- Ringetjes (waar de schroef niet doorheen valt)
- Schroefmachine
- Zaag (Afkort/Cirkel/Hand)
- Tacker (niettang voor in de bouw)
- Vijverdoek of ander waterdicht plastic
- Voliéregaas 

Zorg dat het hout wat je gebruikt zo min mogelijk bewerkt is. Het houten wormenparadijs zal langzaam aftakelen maar het hout moet wel blijven ademen want dit zal het klimaat van je wormen-ecosysteem ten goede komen.


STAP 1 : WOONLAAG (x2)

(H) De woonlaag huis  bepaalt de inhoud van je wormenparadijs. Voor een huishouden van 2-3 personen zijn de planken 50x20cm.  
(R) De rand. Om te voorkomen dat de rand  klemt is deze 50cm + plankdikte (H) + 1 cm 
(KH > Rachels) Het kozijn van het huis is 50cm - plankdikte - kozijndikte - 1 cm 
Knip redelijk fijnmazig (1 tot 1,5 cm) gaas aan stukken van 50 x 50 met een tang of slijptol en vouw het om het kozijntje heen. Zet het met 8 schroeven en ringetjes vast.

Maak dit onderdeel twee keer. Boor 20 kleine gaatjes (4mm) in iedere H voor extra lucht toevoer


STAP 2 : BASIS

De basis (F) maak je minimaal 20 cm hoog. De planken zijn 50cm + plankdikte + 1cm
Je maakt 8 kozijnlatjes (KF > Rachels) die daar precies inpassen dus 50cm - kozijndikte + 1cm
schroef de kozijntjes in elkaar. Gebruik een van de kozijntjes om vijverdoek of dik plastic om heen te nieten. 
Verzink het frame in de basis (F) en plaats het andere kozijntje er bovenop zodat de woonlagen niet op het plastic staan maar op het hout van het 2e kozijn. Zorg dat er wat kieren zijn als de woonlaag erop staat of zaag V-vormige spleetjes in het bovenste kozijntje om te zorgen dat er genoeg zuurstof bij kan komen. 

STAP 3 : DEKSEL

De deksel (D) is ook een kozijn wat om de (R) valt dus deze latjes zijn 50cm + plaatdikte + 1cm + Latdikte + 1,5cm. Schoef de 4 latjes in elkaar. Zaag schoortjes (schuine latjes) voor in de hoeken zodat het kozijn niet wiebelt en om een oude lomp of shirt op het frame te bevestigen. Als je wormenparadijs niet onder een afdak komt te staan kun je er een stuk golfplaat op bevestigen, zorg dat deze schuin afloopt. Zorg dat er genoeg lucht naar binnen kan maar ook dat het binnen donker is.