- Jamie Nee

Overzicht
08-03-2022
AARDE BEDANKT
Er is een verschuiving gaande in de kijk op microbiologie die gerust een revolutie te noemen is. “We are living through a revolutionas illuminating as the discovery that Earth orbits the Sun” zegt David Montgomery, een Amerikaanse professor aan de universiteit van Washington in zijn boek ‘The Hidden Half of Nature (2016).

Beeld boven: The great oxidation event, de aarde is leefbaar gemaakt voor zuurstof-ademers door cyanobacteriën die samen met andere organismen in gigantische koloniën leefde op de oer aarde. Ze bouwde hierdoor enorme steenstructuren genaamd Stromatolieten: beeld onder)

Samen met Karel Eigenraam, Bodemdeskundige, bioloog en docent, werk ik aan het boek ‘Aarde bedankt’. Dit boek beschrijft het brede verhaal wat micro-biologie doet voor een gezond ecosysteem. Karel benaderde mij met de vraag om de wetenschappelijke kennis in het boek te ondersteunen met beeld. Samen hebben we besloten een tussenvorm te kiezen waarbij tekst, infographics en beeldverhalen het complete verhaal van de micro-biologie vertellen. Aarde bedankt wordt een bundeling van veelal gefragmenteerde kennis geschreven door verschillende wetenschappers, experts en mensen uit de praktijk. 
Beeld boven: Algen en wieren in de oer-zee (links). Schimmels helpen deze plantachtigen op land door samen te werken (rechts). 90% van alle Planten zijn net als Korstmossen een Schimmel-Plant Symbiose: Beeld onder.
Herstellen van de gezonde leefomgeving
‘Aarde Bedankt’ brengt de wereld in beeld van microbiologie, micro-biodiversiteit; Het is een verhaal dat misschien wel begint bij het ontstaan van micro-organismen op de oeraarde, het zal gaan over de rol van microbiologie en gezondheid (leefomgeving, voedselveiligheid,gezondheid, afweer-systemen). De natuur weet wel hoe deze processen in haar werk gaan, wij mensen weten weinig. Er is een revolutie gaande in de microbiologie want we kunnen steeds meer zien en er wordt steeds meer in kaart gebracht. Meer aandacht voor dit onderwerp is nodig want microbiologie is het fundament van biodiversiteit. Kennis, inzicht en juiste toepassing van de microbiologie leidt tot:

- Aansterken van de biodiversiteit
- Terugbrengen van veerkracht aan landbouwbodems (die zijn vrijwel overal kapot)
- Regenereren van verstoorde gebieden
- Overbodig maken van pesticiden
- Gezonder maken van ons voedsel
- Voedselzekerheid voor de toekomst garanderen
- Gezonder maken van onze leefomgeving en klimaatadaptatie